ВНЕДРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИ СТАНДАРТИ
Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

FSSC 22000 Системи за управление на безопасността на храните

FSSC 22000

 
FSSC 22000 е схема за сертифициране на системи за управление на безопасността на храните на организации във веригата за доставка на храни. Изискванията на FSSC 22000 отразяват най-добрите практики в индустрията и са съставени от серия от компоненти, одитирани като едо цяло. Тези компоненти включват:
  • Система за управление на безопасността на храните ISO 22000 – изисквания към всяка организация в хранителната верига
  • Специфични за индустрията изисквания – ISO и PAS пререквизитни програми (PRP) – серия ISO/TS 22002
  • FSSC 22000 Допълнителни изисквания, определени от заинтересованите страни.
Предистория на FSSC 22000
От февруари 2010 г. схемата е оценена и призната от Глобалната инициатива за безопасност на храните (GFSI), потвърждавайки приемането ѝ от глобалната хранителна индустрия. От март 2021 г. Схемата е одобрена като подобхват на IAF MLA (International Accreditation Forum Multilateral Recognition Arrangement).
 
Кой трябва да използва FSSC 22000?
Схемата е предназначена за одит и сертифициране на система за управление на безопасност на храните на организации за следните (под)категории на хранителната верига и е в съответствие с категориите, както е определено в ISO 22003-1:2022:
  • бързоразвалящи се продукти от животински произход, с изключение на подлежащите на клане и разфасовабе, (т.е. месо, птици, яйца, млечни и рибни продукти),
  • бързоразвалящи се растителни продукти (т.е. пресни плодове и пресни сокове, консервирани плодове, пресни зеленчуци, консервирани зеленчуци),
  • продукти с дълъг срок на годност при стайна температура (консервирани продукти, бисквити, закуски, масло, питейна вода, напитки, тестени изделия, брашно, захар, сол),
  • (био)химически продукти за производството на храни (т.е витамини, добавки и био-култури). 
Ползите от получаване на сертификат FSSC 22000:
  • Удовлетворение на клиентите – чрез доставка на продукти, които постоянно отговарят на изискванията на клиентите, включващи качество, безопасност и гаранция за произход.
  • Намалени оперативни разходи – чрез непрекъснато подобряване на процесите и резултат на оперативната ефективност.
  • Оперативната ефективност – чрез интегриране на пререквизитни програми, HACCP и принципа за постоянно подобряване на ISO 9001 с цел повишаване ефективността на системата за управление.
  • Подобрени взаимоотношения между заинтересованите страни – включително персонал, клиенти и доставчици.
  • Спазване на законодателството – чрез разбиране въздействието на  законовите и регулаторни изисквания върху организацията и нейните клиенти, и проверяване на спазването им чрез извършване на вътрешни одити и наблюдения от ръководството.
  • Подобрено управление на риска – чрез по-голяма съгласуваност и проследимост на продукта.
  • Доказани бизнес препоръки – чрез независима проверка на познатите стандарти.
  • Възможност разширяване на бизнес възможностите – там, където поръчките изискват сертификат като условие за доставка.

FSSC 22000 Системи за управление на безопасността на храните



ЕТИКЕТИ
Новини
27
02.24
ISO и климатичните промени
Изменение 1: Действия, свързани с изменението на климата В края на миналата с...
05
02.24
ISO/IEC 27001:2023 на български език
Българският институт по стандартизация публикува БДС EN ISO/IEC 27001:2023 "...
Полезно
18
10.23
​EMAS – Схема за управление по околна среда и одит
Европейската Схема за управление по околна среда и одит (Eco-management and Audi...
10
08.23
Стандарти за защита на автомобилната сигурност
През последните няколко години автомобилната индустрия претърпя бързи промен...

Внедряване на управленски стандарти

КОНСЕХО ЕООД (CONSEJO) е консултантска фирма, сформирана от екип консултанти с над 15 годишен опит по системи за управление в областта на международните стандарти. Фокусът на фирмата е предоставяне на консултантски услуги при разработване и внедряване на системи за управление, покриващи изискванията на международните стандарти по качеството, околната среда, безопасни условия на труд, сигурност на информацията, добри производствени практики на базата на международните стандарти: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001, IFS Food, HACCP и други.

Екипът на КОНСЕХО е участвал в реализирането на проекти във всички отрасли на икономиката. Реализираните проекти от екипа на КОНСЕХО са над 1000, в областите - производство и проектиране, строителство, търговия, информационни и комуникационни технологии, транспорт и спедиция, хотелиерство и ресторантьорство, специална продукция, енергетика, дизайн, хранително-вкусова промишленост, услуги и др. Във фирмата е изграден стриктен ред за контрол по спазването на договорените изисквания с клиентите, както сроковете на договорите, така и качеството на изпълнение на услугата. Изграденият стил на работа на фирмата се състои в разработване на истински системи за управление, съвместно с нашите клиенти, на базата на провеждане на множество обучения и оказване на пълно съдействие в процеса на внедряване. Чрез подхода си на работа КОНСЕХО осигурява и гарантира безпроблемно сертифициране на изградените системи в изключително кратки срокове.

Виж повече
Партньори