ВНЕДРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИ СТАНДАРТИ
Вашата оценка 5.00 от 2 гласа

​EMAS – Схема за управление по околна среда и одит

Европейската Схема за управление по околна среда и одит (Eco-management and Audit Scheme - EMAS) е доброволна схема на ЕС, предназначена за дружества и организации, които поемат ангажимент по отношение на околната среда и оценяват, управляват и подобряват екологичните си резултати.
EMAS, Схемата за управление по околна среда и одит, е идеалният инструмент за справяне с тези предизвикателства. Тя е създадена от Европейската комисия със специален регламент за EMAS, като помага на организациите да подобрят екологичните си показатели, да пестят енергия и да оптимизират използването на ресурсите. Тя е първокласен управленски инструмент за оценка, отчитане и подобряване на екологичните резултати на организациите. Целта ѝ е да насочи организациите към кръгова икономика и да намали въздействието им върху околната среда. Една от ключовите характеристики на EMAS е редовното наблюдение и проверка на екологичните показатели чрез систематичен мониторинг, установяване на показатели за ефективност и одити. Това помага на организациите да останат отговорни, прозрачни и да подобряват цялостното си екологично представяне.
EMAS е доброволен инструмент. Участието в схемата е отворено за всички икономически сектори. EMAS идентифицира различните области на икономическа дейност, като използва „Кодовете на статистическата класификация на икономическата дейност (NACE)“.
 
Последното преразглеждане на Регламент (ЕО) № 1221/2009 за EMAS е от 12.07.2023 г. и въвежда няколко нови елемента, които подобряват приложимостта на схемата и доверието към нея. EMAS е най-надеждната и най-устойчива система за управление по околна среда (СУОС), която прибавя допълнителни елементи към изискванията на международния стандарт за системите за управление по околна среда ISO 14001:
  • по-строги изисквания по отношение на измерването и оценката на екологичните резултати във връзка с поставените цели и задачи, както и непрекъснатото подобряване на тези екологични резултати;
  • спазване на законодателството в областта на околната среда, което се гарантира чрез държавен надзор;
  • засилено участие на работниците и служителите;
  • единни екологични показатели, които създават сравнимост на многогодишна основа в рамките на една организация и между организациите;
  • предоставяне на информация на обществеността чрез заверената екологична декларация;
  • регистрация от публичен орган след проверка от акредитиран или лицензиран проверяващ по околна среда.
 
Общата процедура за въвеждане на EMAS следва 6 задължителни стъпки:
(1) Организацията трябва да започне с екологичен преглед – първоначален анализ на всички извършвани от нея дейности. Целта е да се установят съответните преки и непреки екологични аспекти и приложимото законодателство в областта на околната среда.
(2) След това трябва да бъде въведена система за управление по околна среда в съответствие с изискванията на ISO 14001 (Приложение II към Регламента относно EMAS).
(3) Системата трябва да бъде проверена посредством извършването на вътрешни одити и преглед от ръководството.
(4) Организацията изготвя екологична декларация по EMAS.
(5) Екологичният преглед и системата за управление по околна среда се проверяват и декларацията се заверява от акредитиран или лицензиран проверяващ по EMAS.
(6) След като организацията бъде проверена, тя подава заявление за регистрация до компетентния орган.

Всяка държава-членка на ЕС, е определила компетентен орган, който отговаря за регистриране на организациите и за предоставяне на информация на заинтересованите страни, включително информация относно стимулите, предвидени за регистрираните по EMAS организации. В България компетентният орган е Министерство на околната среда и водите.
Допълнителна информация относно Схемата може да намерите ТУК

КОНСЕХО притежава задълбочена експертиза в областта на Системи за управление по отношение на околната среда, трупана вече дълги години в работа с клиенти, и може да консултира при въвеждане на EMAS през всичките 6 стъпки.
ЕТИКЕТИ
Новини
27
02.24
ISO и климатичните промени
Изменение 1: Действия, свързани с изменението на климата В края на миналата с...
05
02.24
ISO/IEC 27001:2023 на български език
Българският институт по стандартизация публикува БДС EN ISO/IEC 27001:2023 "...
Полезно
18
10.23
​EMAS – Схема за управление по околна среда и одит
Европейската Схема за управление по околна среда и одит (Eco-management and Audi...
10
08.23
Стандарти за защита на автомобилната сигурност
През последните няколко години автомобилната индустрия претърпя бързи промен...

Внедряване на управленски стандарти

КОНСЕХО ЕООД (CONSEJO) е консултантска фирма, сформирана от екип консултанти с над 15 годишен опит по системи за управление в областта на международните стандарти. Фокусът на фирмата е предоставяне на консултантски услуги при разработване и внедряване на системи за управление, покриващи изискванията на международните стандарти по качеството, околната среда, безопасни условия на труд, сигурност на информацията, добри производствени практики на базата на международните стандарти: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001, IFS Food, HACCP и други.

Екипът на КОНСЕХО е участвал в реализирането на проекти във всички отрасли на икономиката. Реализираните проекти от екипа на КОНСЕХО са над 1000, в областите - производство и проектиране, строителство, търговия, информационни и комуникационни технологии, транспорт и спедиция, хотелиерство и ресторантьорство, специална продукция, енергетика, дизайн, хранително-вкусова промишленост, услуги и др. Във фирмата е изграден стриктен ред за контрол по спазването на договорените изисквания с клиентите, както сроковете на договорите, така и качеството на изпълнение на услугата. Изграденият стил на работа на фирмата се състои в разработване на истински системи за управление, съвместно с нашите клиенти, на базата на провеждане на множество обучения и оказване на пълно съдействие в процеса на внедряване. Чрез подхода си на работа КОНСЕХО осигурява и гарантира безпроблемно сертифициране на изградените системи в изключително кратки срокове.

Виж повече
Партньори