ВНЕДРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИ СТАНДАРТИ
Вашата оценка 0 от 0 гласа

Световен ден на храните

Световен ден на храните
Световният ден на храните, който се отбелязва всяка година в глобален мащаб на 16 октомври, се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН. Той е учреден, за да бъдат обсъждани в световен мащаб темите като изхранването, земеделието, недохранването, но най-вече - за да бъде елиминиран световният глад. Осъзнавайки, че може да бъде направено много, за да се реализира това начинание, темата на тазгодишния Световен ден на храните е „Нашите действия са нашето бъдеще“. Съществуват много международни стандарти, които могат да помогнат в тази посока.
Над 1 600 стандарта на ISO организацията за сектора на производството на храни пряко помагат да се сложи край на глада в света чрез създаване на доверие в хранителните продукти, подобряване на селскостопанските методи и насърчаване на устойчиви и етични покупки. Те включват и стандартите от серията ISO 22000 за управление на безопасността на храните, която обхваща стандарти, свързани с производството на храни, земеделието, опаковките, кетъринга и животинските храни и производството на фуражи.
Международният стандарт ISO 22000 дефинира изискванията към системата за управление на безопасността на храните в хранителната верига, когато дадена организация трябва да демонстрира своята способност да контролира хранителните опасности, за да гарантира, че всеки хранителен продукт е безопасен в момента на консумирането му. Стандарт ISO 22000 обединява принципите на системата HACCP (Анализ на опасностите, контрол на критичните точки и ръководство за прилагането му) с пререквизитните програми, познати като добри хигиенни и производствени практики (GMP).
Други стандарти, насочени към устойчиви и отговорни производствени методи са ISO 26000 "Указания за социална отговорност"  и  ISO 20400  "Устойчиви обществени поръчки. Указания". Те насърчават етичните условия на труд и етичните практики на закупуване по цялата верига за производство на храни.
Техническата спецификация ISO/TS 26030 Социална отговорност и устойчиво развитие - Ръководство за използване на ISO 26000 в хранителната верига, дава насоки как една организация в производствената верига за храни може да допринесе за устойчиво развитие. Техническата спецификация се фокусира върху основните аспекти от стандарта, а именно организационното управление, човешките права, трудовите практики, околната среда, справедливите оперативни практики, проблемите на потребителите и участието и развитието на общността. Основната цел е да се помогне на организациите в хранителната верига, да съставят списък с препоръки и да преминат към по-социално отговорно поведение.
 
Източници: fao.org; iso.org
ЕТИКЕТИ
Новини
27
02.24
ISO и климатичните промени
Изменение 1: Действия, свързани с изменението на климата В края на миналата с...
05
02.24
ISO/IEC 27001:2023 на български език
Българският институт по стандартизация публикува БДС EN ISO/IEC 27001:2023 "...
Полезно
18
10.23
​EMAS – Схема за управление по околна среда и одит
Европейската Схема за управление по околна среда и одит (Eco-management and Audi...
10
08.23
Стандарти за защита на автомобилната сигурност
През последните няколко години автомобилната индустрия претърпя бързи промен...

Внедряване на управленски стандарти

КОНСЕХО ЕООД (CONSEJO) е консултантска фирма, сформирана от екип консултанти с над 15 годишен опит по системи за управление в областта на международните стандарти. Фокусът на фирмата е предоставяне на консултантски услуги при разработване и внедряване на системи за управление, покриващи изискванията на международните стандарти по качеството, околната среда, безопасни условия на труд, сигурност на информацията, добри производствени практики на базата на международните стандарти: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001, IFS Food, HACCP и други.

Екипът на КОНСЕХО е участвал в реализирането на проекти във всички отрасли на икономиката. Реализираните проекти от екипа на КОНСЕХО са над 1000, в областите - производство и проектиране, строителство, търговия, информационни и комуникационни технологии, транспорт и спедиция, хотелиерство и ресторантьорство, специална продукция, енергетика, дизайн, хранително-вкусова промишленост, услуги и др. Във фирмата е изграден стриктен ред за контрол по спазването на договорените изисквания с клиентите, както сроковете на договорите, така и качеството на изпълнение на услугата. Изграденият стил на работа на фирмата се състои в разработване на истински системи за управление, съвместно с нашите клиенти, на базата на провеждане на множество обучения и оказване на пълно съдействие в процеса на внедряване. Чрез подхода си на работа КОНСЕХО осигурява и гарантира безпроблемно сертифициране на изградените системи в изключително кратки срокове.

Виж повече
Партньори