ВНЕДРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИ СТАНДАРТИ
Вашата оценка 0 от 0 гласа

Тенденция за устойчивост в световния туризъм

Пътуването е прекрасна възможност за почивка, екстремни преживявания и нови  впечатления. Представяме ви три ISO стандарта, които отразяват тенденции в предоставянето на туристически услуги и  пътуване, които съчетават подкрепящи практики и устойчиво развитие.

1. ПРЕДЕФИНИРАНЕ НА „ALL INCLUSIVE“
Можете ли да си представите място за почивка и туризъм, където семействата и приятелите могат да почиват без някой да се чувства некомфортно или не на място? Места с информационни табели с надписи на Брайлова азбука, места без препятствия, стълби и прегради. Достъпният туризъм прави изживяванията при пътуване много по-приятни, позволявайки на хора с временни или дълготрайни двигателни или други проблеми да пътуват равнопоставено в едно с всички останали.
Тази представа може да бъде реалност с помощта на стандарт  ISO 21902:2021 "Туризъм и свързани с него услуги. Достъпен туризъм за всички. Изисквания и препоръки", който повишава удоволствието и улеснява  пътуването на хора от всички възрасти и специфични способности, правейки туризма достъпен за всеки. Проучване показва, че достъпният туризъм е перспективен доходоносен пазар – очаква се той да генерира приходи от 88,6 милиарда евро до 2025 г.
Стандартът помага на доставчиците на туристически услуги да популяризират своите продукти като удобни дестинации за хора с увреждания и да реализират възможностите, които този пазар може да предложи. Независимо дали сте бъдеща майка, възрастен гражданин или човек с увреждания, вие имате същото право като всеки друг да се наслаждавате на живота чрез туризъм без ограничения.
Въздействието на този стандарт надхвърля туристическия бизнес – той вгражда достъпността в социалните и икономически ценности на обществото.

2. ПОДДЪРЖАНЕ НА КУЛИНАРНИТЕ ТРАДИЦИИ ЖИВИ  
Храната е отражение на това, което сме. Тя е продължение на нашата етническа идентичност, местна традиция и начин на живот, да не говорим за нашите лични истории и преживявания. Един от най-добрите начини да се потопите напълно в местната култура на дадена страна е да опитате нейната уникална кухня. Ето защо е толкова важно да я съхраним по правилния начин. 
Международният стандарт ISO 21621:2021 "Туризъм и свързаните с него услуги. Традиционни ресторанти. Визуални аспекти, декорация и услуги" очертава изисквания и препоръки за традиционни ресторанти по целия свят, които осигурят на туристите местно, автентично кулинарно изживяване. В основата на стандарта е запазването на традицията – от начина, по който трябва да изглеждат ресторантите, до това как трябва да се сервира местната храна, за да се демонстрира кулинарното наследството и традиционния бит. Това ще помогне на туристите да направят по-информиран избор къде да се нахранят, като се насладят на кулинарната гордост на местното население.

3. ЗЕЛЕНО ПЪТУВАНЕ 
Устойчивостта ще продължава да бъде приоритет за хотелите, като скорошни проучвания показват, че 76% от пътуващите биха избрали места за настаняване, които използват устойчиви практики. С помощта на ISO 21401:2021 "Туризъм и свързаните с него услуги. Система за управление на устойчивостта на местата за настаняване. Изисквания" браншът може да подобри своето въздействие върху околната среда, да насърчи социалния обмен и да допринесе за развитието местните общности.
Местата за настаняване са от основно значение за туристическите дейности и притежават огромен потенциал за създаване и поддържане на устойчив туризъм. Глобалният интерес към устойчиво развитие създава желание у хората да консумират устойчиви услуги и продукти. Тъй като пътешествениците стават все по-наясно с важността на рационалното използване на ресурсите, те могат да се насладят на ваканции, знаейки, че са допринесли за опазването на нашата планета, като са избрали устойчиво настаняване заедно с неговите екологични услуги.
ЕТИКЕТИ
Новини
27
02.24
ISO и климатичните промени
Изменение 1: Действия, свързани с изменението на климата В края на миналата с...
05
02.24
ISO/IEC 27001:2023 на български език
Българският институт по стандартизация публикува БДС EN ISO/IEC 27001:2023 "...
Полезно
18
10.23
​EMAS – Схема за управление по околна среда и одит
Европейската Схема за управление по околна среда и одит (Eco-management and Audi...
10
08.23
Стандарти за защита на автомобилната сигурност
През последните няколко години автомобилната индустрия претърпя бързи промен...

Внедряване на управленски стандарти

КОНСЕХО ЕООД (CONSEJO) е консултантска фирма, сформирана от екип консултанти с над 15 годишен опит по системи за управление в областта на международните стандарти. Фокусът на фирмата е предоставяне на консултантски услуги при разработване и внедряване на системи за управление, покриващи изискванията на международните стандарти по качеството, околната среда, безопасни условия на труд, сигурност на информацията, добри производствени практики на базата на международните стандарти: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001, IFS Food, HACCP и други.

Екипът на КОНСЕХО е участвал в реализирането на проекти във всички отрасли на икономиката. Реализираните проекти от екипа на КОНСЕХО са над 1000, в областите - производство и проектиране, строителство, търговия, информационни и комуникационни технологии, транспорт и спедиция, хотелиерство и ресторантьорство, специална продукция, енергетика, дизайн, хранително-вкусова промишленост, услуги и др. Във фирмата е изграден стриктен ред за контрол по спазването на договорените изисквания с клиентите, както сроковете на договорите, така и качеството на изпълнение на услугата. Изграденият стил на работа на фирмата се състои в разработване на истински системи за управление, съвместно с нашите клиенти, на базата на провеждане на множество обучения и оказване на пълно съдействие в процеса на внедряване. Чрез подхода си на работа КОНСЕХО осигурява и гарантира безпроблемно сертифициране на изградените системи в изключително кратки срокове.

Виж повече
Партньори