ВНЕДРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИ СТАНДАРТИ
Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

BRCGS Food Safety

BRCGS

BRCGS са водещи в хранителната индустрията стандарти и включват:
  • Food Safety (безопасност на храните);
  • Consumer Products (потребителските стоки);
  • Packaging and Packaging Materials (опаковане и материали за опаковки);
  • Storage and Distribution (за съхранение и дистрибуция);
  • Agents and Brokers (агенти и брокери);
  • Retail (търговия на дребно);
  • Ethical Trade and Responsible Sourcing (етична търговия и отговорно снабдяване);
  • Gluten-Free Certification Program (за безглутенови храни);
  • Plant-Based Global Standard (за храни на растителна основа).
Първоначално разработени в отговор на нуждите на членовете на Британския консорциум на търговците на дребно (British Retail Consortium), BRCGS  са една от най-високите цели в хранителната индустрия. Сертифициране по BRC стандарт чрез одит от трета независима страна дава увереност у клиентите и партньори за качеството и безопасността на хранителните продукти и намалява необходимостта от извършване на отделни проверки от клиенти, което пък  води до намаляване на разходите за всички.

Обхват на стандарта BRCGS Foor Safety

Стандартът определя изискванията за производство, обработка и опаковане на:
  • преработени храни със собствена марка и с марка на клиент;
  • суровини или съставки за използване от компании за хранителни услуги, компании за кетъринг и/или производители на храни;
  • първични продукти, като плодове и зеленчуци;
  • храни за домашни животни и храна за животни;
  • продукти от първична преработка на животни.

Принципи на BRCGS Foor Safety
Стандартът се основава на четири ключови компонента:
  • ангажираност на висшето ръководство – стандартът поставя висок приоритет върху ангажираността на висшето ръководство за ефективен план за безопасност на храните и разработване на всеобхватна политика за насочване на дейностите
  • разработване на план за безопасност на храните – базирана на HACCP система за оценка на опасностите и риска. Стандартът изисква разработването на план за безопасност на храните, включващ всички принципи на Codex Alimentarius.
  • внедряване на система за управление на безопасността и качеството на продуктите
  • създаване на пререквизитни програми – основните екологични и оперативни условия в хранително-вкусовия бизнес, необходими за производството на безопасна храна.
 
Действащото в момента издание 9 се фокусира върху:
  • насърчаване на разбирането и развитие на културата за безопасност на продуктите;
  • осигуряване на глобална приложимост, съвместимост с общите принципи на Codex за хигиена на храните и сравнение с изискванията за сравнителен анализ на Глобалната инициатива за безопасност на храните (GFSI);
  • актуализиране на изискванията, свързани с вътрешни одити, анализ на първопричината, превантивни действия и управление на инциденти;
  • осигуряване на по-голяма яснота за обектите, които завършват първичната преработка на животните и произвеждат храна за животни.
Какви са ползите BRCGS Food Safety?
Внедряването на BRCGS Food Safety, заедно със сертифицирането, предоставя редица предимства:
  • осигурява световно признато доказателство за безопасността на произвежданите и обработвани храните.
  • дава възможност на компаниите да следят своите доставчици за подходящи практики при управление на безопасността на храните
  • предоставя доказателства за ангажираност и в случай на инцидент с безопасността на храните, проследимост и предприемане на коригиращи действия.
  • осигурява  средствата за ефективно наблюдение и измерване на ефективността на безопасността на храните.
  • стимулира на намаляването на отпадъците от продукта, преработката и изземването.
  • повишава фирмената култура по отношение на хигиената и безопасността  и  насърчава непрекъснати подобрения.
 
За повече информация: www.brcg.com
 

BRCGS Food Safety



ЕТИКЕТИ
Новини
27
02.24
ISO и климатичните промени
Изменение 1: Действия, свързани с изменението на климата В края на миналата с...
05
02.24
ISO/IEC 27001:2023 на български език
Българският институт по стандартизация публикува БДС EN ISO/IEC 27001:2023 "...
Полезно
18
10.23
​EMAS – Схема за управление по околна среда и одит
Европейската Схема за управление по околна среда и одит (Eco-management and Audi...
10
08.23
Стандарти за защита на автомобилната сигурност
През последните няколко години автомобилната индустрия претърпя бързи промен...

Внедряване на управленски стандарти

КОНСЕХО ЕООД (CONSEJO) е консултантска фирма, сформирана от екип консултанти с над 15 годишен опит по системи за управление в областта на международните стандарти. Фокусът на фирмата е предоставяне на консултантски услуги при разработване и внедряване на системи за управление, покриващи изискванията на международните стандарти по качеството, околната среда, безопасни условия на труд, сигурност на информацията, добри производствени практики на базата на международните стандарти: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001, IFS Food, HACCP и други.

Екипът на КОНСЕХО е участвал в реализирането на проекти във всички отрасли на икономиката. Реализираните проекти от екипа на КОНСЕХО са над 1000, в областите - производство и проектиране, строителство, търговия, информационни и комуникационни технологии, транспорт и спедиция, хотелиерство и ресторантьорство, специална продукция, енергетика, дизайн, хранително-вкусова промишленост, услуги и др. Във фирмата е изграден стриктен ред за контрол по спазването на договорените изисквания с клиентите, както сроковете на договорите, така и качеството на изпълнение на услугата. Изграденият стил на работа на фирмата се състои в разработване на истински системи за управление, съвместно с нашите клиенти, на базата на провеждане на множество обучения и оказване на пълно съдействие в процеса на внедряване. Чрез подхода си на работа КОНСЕХО осигурява и гарантира безпроблемно сертифициране на изградените системи в изключително кратки срокове.

Виж повече
Партньори